2009. november 27., péntek

A kezdetek


A következő írásban szertnék egy kis bepillantást nyújtani abba, hogy miként láttunk neki a Traffok világának felépítéséhez, mostmár lassan 2 éve, 2008 tavaszán. Már az alapkoncepciónk is eltért egy átlagos kis kaliberű gyermek oldaltól, de bátran mondhatom, hogy még ma is csak a jéghegy csúcsa látszik abból amit elgondoltunk ;)

A karakterek

Az alapötletből kifolyólag a szereplőink autójellegű kis életkék, akikkel kapcsolatban a Disney/Pixar páros már elég jellegzetes karaktereket alkotott a verdákban, így arra is figyelnünk kellett, hogy a megjelenésünk ne legyen összekeverhető, minél különbözőbb vonalon használjuk ki az autós téma nyújtotta lehetőségeket. Így került a szem a lámpára és haj a traffok búbjára.


A mesék

Tekintve, hogy a honfoglalo.hu -ból kifolyólag, webes tartalomfejlesztésben már van egy kis gyakorlatunk, minden feladat közül a mesék megvalósításába kezdtünk bele legelőször, mivel a csapatból senkinek nemvolt még tapasztalata mesekészítésben, így ez tűnt a legnehezebb feladatnak. Arról, hogy egy mese írása milyen kihívások elé állítja a szerzőt, majd talán Erika nyilatkozik, én a saját területemnél maradva a grafikáról és vizuális kihívásokról beszélnék.


A mese széttördelt vázlatára készült az első skicc sorozat, ami teljesen mezei módon kézzel, ceruzával készült. Ez alapján már volt mihez igazítani, és mindenki jobban látta, mi fog történni, milyen környezetben, a szereplők milyen arckifejezéssel élik át majd az adott szituációkat. Ebből a vázlatból egy storyboard szett készült, már finomított helyszínekkel, karakterekkel.

Az első könyv illusztrálása során kiderült, hogy a feladat bizony teljes embert kíván, így került a csapatba Krisztián, aki a továbbiakban az illusztrátori széket koptatja:)

folytatása következik...

2009. november 22., vasárnap

Traff Karácsonyi csomag - külföldre is!

Karácsony közeledtével egyre több kérdés érkezik a Traff-csomaggal kapcsolatban.
Meglepetésünkre több külföldi országból érkező megrendelést is kaptunk.
Azonban sajnos külföldi országokba a futárcég, melyet megbíztunk a megrendelések házhoz szállításával, nem tudja kiszállítani a csomagokat.
Természetesen nem szeretnénk, hogy egy-egy Traff-tulajdonos ezért ne lehessen Traff Követ, ezért a "külföldi" megrendeléseket postázással fogjuk teljesíteni. Sajnos azonban a postaköltség egészét nem tudjuk átvállalni.
Ezeket a megrendeléseket utánvétes csomagként juttatjuk majd el a címzettekhez, melynek plusz költsége 2.000 Ft.
Az utánvét összegét minden esetben, a címzett országában hivatalos pénznemmel kell kifizetni.

Reméljük, hogy így még többen tudnak majd csatlakozni a Követek népes táborához! :)

2009. november 19., csütörtök

Különdíjat nyertünk az "Év Honlapja 2009" gálán.

Az oktatás kategóriában kaptuk a díjat, ahol a fődíjért folyó versenyben az egyébként nagyon színvonalas Matekérettségi.hu előzött meg végül minket.

Utólag a zsűritagok elárulták, hogy a kisgyermekes szekció keményen küzdött a Traff győzelméért, de alulmaradtak a főiskolai tanárokkal szemben, akik az oktatás hagyományosabb formáit díjazták.

Emellett a közönségszavazáson 9.-ek lettünk a 251 honlap közt, ami szintén szép eredmény.(Arról nem is beszélve, hogy pár előttünk végzett oldal annyi szavazatot kapott, ahány látogatója összesen sem volt mióta elkészült....)

Köszönjük szépen a támogatást!

2009. november 6., péntek

Ízelítő az első Traff mesekönyvből!


Nagyon sok levelet kapunk a Traff csomaggal kapcsolatban. A legtöbb levélíró a mesekönyvre kíváncsi: miről fog szólni, kik fognak benne szerepelni, meg lehet-e valahol már nézni, stb.
Mivel már kevesebb, mint két hónap van karácsonyig, gondoltuk megosztunk Veletek egy-két képet, részletet a készülő mesekönyvből.


2009. november 2., hétfő

Közgazdászból meseíró, avagy a meseírás sztorija

Közgazdászként végeztem és dolgoztam is egészen a kisfiunk megszületéséig, ami most már kicsit több, mint öt évvel ezelőtt történt. Még tizenévesen voltak újságírói ambícióim, de aztán másfelé sodor az élet és nem írtam csak bevásárló listát, meg nagy ritkán a saját naplómat.

Már egy ideje foglalkoztunk Traff Park ötletével, amikor is a párom azzal az ötlettel állt elő, hogy jó lenne, ha a kis traffokat valamilyen történet során jobban meg lehetne ismerni, és közben alkalom nyílna a közlekedési szabályok elmagyarázására is. Eltelt néhány nap, de ez a dolog nem hagyott nyugodni. Egy áprilisi délután a szőnyegen ültem és néztem, hogy a gyerekeim játszanak. Ati épp egy sárga Lamborghini-t tologatott, amit Lambonak keresztelt el. Fogtam egy kockás füzetet meg egy ceruzát, és a pelenkázóra hasalva leírtam a Lambo és a STOP tábla című mesét. Magam is meglepődtem, hogy milyen gyorsan ment. Ezután olyan dobogó szívvel vártam haza a férjemet, mintha vizsgázni mentem volna. Ő elolvasta és csak ennyit mondott:
- Nagyon jó. Tudnál még ilyeneket írni?

A mai napig így születnek meg a mesék: adott egy alap szituáció, közlekedési helyzet; ezen napokig, néha hetekig rágódom, és amikor összeáll a kép, leülök és leírom.

Azt gondolom, hogy egy kicsit mindig közgazdász maradok, de remélem, még nagyon sok érdekes, izgalmas és tanulságos történetet lesz alkalmam írni a kis traffokról.